Istoria fragilă a ceramicii la Cinema Victoria – CAOLIN VI

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 18:00, la Cinema Victoria va fi proiectat documentarului “Ceramica: O Istorie Fragilă, partea a III-a (Arta Ceramistului)”, realizat de BBC. Proiecția este unul dintre evenimentele din cadrul festivalului CAOLIN.

Spre sfârșitul secolului XIX, un grup de artizani decid să rupă monopolul marilor fabrici de ceramică. Apare astfel atelierul de ceramică artistică sau de autor, o mișcare care celebrează măestria tehnică și gustul decorativ personal în contrast cu producția industrială de masă. Prin intermediul unora ca William De Morgan, Bernard Leach și William Staite Murray, atelierele ceramice de autor au adus o contribuție semnificativă la evoluția artelor decorative și a artei moderne în general, nu doar în Marea Britanie, ci în toată Europa.

Sunt prezentate câteva personaje care au relansat arta ceramicii în Marea Britanie după a doua jumătate a secolului XX: Lucie Rie, Alison Britton, Grayson Perry sau Edmund de Waal, aceștia fiind considerați la ora actuală între cei mai importanți ceramiști în viață.

CAOLIN mai prezintă la Cluj, între 16 și 19 mai 2019, Târgul de ceramică contemporană la Turnul Croitorilor, expoziția internațională de ceramică conceptual-artistică la Casino Centru de Cultură Urbană, ateliere de creație și seminarii la cafeneaua artistică Espresso Studio, precum și un focus pe Tăblițele de la Tărtăria în colaborare cu Muzeul Național de Istoriei a Transilvaniei.

Din 2017 Festivalul Internațional de Ceramică Contemporană CAOLIN este organizat sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Maria a României.

Drepturi de autor imagine © BBC Learning