Tăblițele de la Tărtăria: o istorie dezgropată
Sâmbătă, 18 mai 2019, de la ora 19:00, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei va fi inaugurată expoziția „I Want To Belive” dedicată Tăblițelor de la Tărtăria și altor artefacte de lut (amulete sau pandantive) cu rol cultic din epoca neolitică.
Cu prilejul Nopții Muzeelor accesul va fi prelungit până la 23:45.
Cele trei tăblițe protagnoniste, descoperite în 1961 în localitatea Tărtăria, județul Alba, de echipa arheologului Nicolae Vlassa, sunt considerate de mulți experți drept ilustrative pentru sistemul de “scriere dunăreană”. Piesele – de diferite forme și dimensiuni – au suscitat numeroase dezbateri pe marginea datării și a semnificației lor: pentru unii, ele constituie mostre ale celei mai vechi scrieri din lume atestate la ora actuală (premergătoare celei sumeriene), pentru alții sunt simple obiecte de cult neolitice marcate cu semne și simboluri tipice.
Expoziția, ce va putea fi vizitată până în 31 august, este cuprinsă în programul Festivalului Internațional de Ceramică Contemporană CAOLIN, festival care va propune și un atelier special pe tema tăblițelor.
CAOLIN mai organizează la Cluj între 16 și 19 mai Târgul de ceramică contemporană la Turnul Croitorilor, Expoziția internațională de ceramică conceptual-artistică la Casino Centru de Cultură Urbană, ateliere de creație și seminarii la cafeneaua artistică Espresso Studio, proiecție de documentar realizat de BBC, la Cinema Victoria.
Festivalul Internațional de Ceramică Contemporană CAOLIN este organizat sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Maria a României.
Sursă foto: https://www.descopera.org/tablitele-de-la-tartaria/